Elfogadhatatlan a kelet – nyugati bérszakadék!

Pozsony, 2017. szeptember 22.

A 2017. szeptember 22-én megtartott pozsonyi európai szakszervezeti fórumon az Európai Szakszervezeti Szövetség és a magyar szakszervezeti konföderációk képviselői közös nyilatkozatot fogalmaztak meg arról, hogy elfogadhatatlan a kelet - nyugati bérszakadék az Európai Unióban. A nyilatkozat követeli az Európai Uniótól, a nemzeti kormányoktól és a munkáltatóktól, hogy tegyenek összehangolt erőfeszítéseket a bérszakadék felszámolása érdekében, inflációt meghaladó mértékű béremelésekkel az EU keleti országaiban - így Magyarországon is.
Európának béremelés kell!
Elfogadhatatlan a kelet – nyugati bérszakadék!

Nyilatkozat

Pozsony, 2017. szeptember 22.

Az  Európai Szakszervezeti Szövetség és a magyar szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kelet - nyugati bérszakadékot az Európai Unióban.

Elfogadhatatlan, hogy egy magyar dolgozó átlagosan nettó 840 euróval keres kevesebbet havonta, egy német munkásnál, még a megélhetési költségek figyelembevétele után is.

Még inkább elfogadhatatlan, hogy egy magyar dolgozó átlagosan nettó 947 euróval keres kevesebbet havonta, mint egy német munkás, ha az átlagbéreket a munkaerő és a gazdaság összetételéhez igazítjuk.

Összefoglalva: az a sokkoló igazság, hogy a magyar dolgozó büntetve van, ha Magyarországon dolgozik. Ez elfogadhatatlan az Európai Unióban 2017-ben.

Minden polgár tisztességes fizetést érdemel, bárhol is éljen az EU-ban. A magyarok nem másodosztályú polgárok, az egyenlők Európai Uniója vagyunk. A közép- és kelet-európai országokban dolgozó emberek méltányos díjazást érdemelnek és az egyenlő díjazás perspektívájával kell bírniuk (elismerve a valódi különbségeket).

 

Követeljük, hogy

 • Az EU, a nemzeti kormányok és a munkáltatók tegyenek összehangolt erőfeszítéseket és folytassanak szociális párbeszédet a bérszakadék felszámolása érdekében, infláción felüli mértékű béremelésekkel az unió keleti országaiban - így Magyarországon is. Az átlagos bérfejlesztés ajánlott mértéke kerüljön minden évben rögzítésre az országos éves bér és szociális megállapodásokban. A mérték meghatározásakor a szociális partnerek vegyék figyelembe a bérfelzárkóztatás szempontjait.
 • Az Európai Unióban, ahol még nincs, vagy nem megfelelően működik, jogi kereteket kell alkotni a munkáltatók és a szakszervezetek közötti alkuk, tárgyalások érdekében.
 • Nyomást kell gyakorolni azon vállalatokra, melyek anyaországaikat elhagyva szabadprédának tekintik a közép kelet európai munkavállalókat, nem ismerik el a szakszervezeteket, és önmagukból kivetkőzve megtagadják a kollektív alkut.
 • Emelni kell a minimálbéreken, hogy azok elérjék az átlagbér 60%-át és meghaladják a létminimumot.
 • A bérszakadék csökkentése érdekében a magyar kormány – mint az ország legnagyobb munkáltatója – biztosítsa a közszféra munkavállalóinak munkájuk értékével arányos díjazását.

A 2017. szeptember 22-i, pozsonyi európai szakszervezeti fórum „A kelet-nyugati bérszakadék – munkavállalói meghallgatás” résztvevői

 • Kordás László, MASZSZ elnök
 • Palkovics Imre, Munkástanácsok elnök
 • Boros Péterné, SZEF alelnök
 • Szilágyi József, Liga Szakszervezetek társelnök
 • Schneider Istvánné, ÉSZT alelnök

 • (dőlt szedés: a szerk.)