Hogyan segítünk?

Először is úgy, hogy elmondjuk, nyugodj meg. Most már jó úton vagy afelé, hogy a lehető legtöbbet hozd ki abból a helyzetből, amibe kerültél a munkahelyeden illetve a munkahelyeddel/munkáddal kapcsolatban.

Ha szakszervezeti tag vagy, igénybe veheted a munkaügyi tanácsadás vagy a jogsegélyszolgálat szolgáltatásunkat. Ha a munkahelyeden működik TUDOSZ alapszervezet, akkor a probléma megoldása érdekében fordulhatsz az alapszervezet titkárához is. Ha úgy ítéled meg, hogy a probléma nem jogi természetű, de helyben nem kezelhető, akkor írj nekünk a uh.zsodut@zsodut e-mail címre.

Ha nem vagy szakszervezeti tag, és a probléma rajtad kívül másokat is érint, és működik a munkahelyeden TUDOSZ alapszervezet, akkor kérlek, tájékoztasd a problémáról az alapszervezet titkárát. Ha a munkahelyeden nem működik TUDOSZ alapszervezet, vagy ha a probléma kizárólag téged érint, akkor javasoljuk, hogy lépj be a szakszervezetbe.

A TUDOSZ akkor tud a leghatékonyabban segíteni, ha szakszervezeti tag vagy. Hogy hogyan tudsz belépni a szakszervezetbe, azt ezen az oldalon írtuk le. A belépési nyilatkozat elküldésekor érdemes arra is felhívnod a figyelmünket, hogy olyan aktuális munkahelyi probléma miatt akarsz belépni, amivel kapcsolatban mielőbbi jogi segítségre van szükséged.

Arra az esetre, ha esetleg kínosnak érzed, hogy csak most lépnél be a szakszervezetbe mikor neked van segítségre szükséged, elmondjuk, hogy nincs mitől tartanod: biztos lehetsz benne, hogy számos szakszervezeti tag (köztük jelen sorok írója is) pontosan ugyanígy csatlakozott a szakszervezethez.

Számíts rá, hogy akár egy hét is eltelhet, mire a nyilatkozat elküldése után jogsegélyszolgálat szolgáltatásunkat igénybe veheted. Erre az időszakra vonatkozóan a következőket tanácsoljuk számodra:

  • A munkahelyeden maradj nyugodt és megfontolt minden körülmények között!
  • Ne írj alá semmilyen a munkáddal ill. a munkaviszonyoddal kapcsolatos dokumentumot alapos elolvasás és a dokumentum tartalmának teljes megértése nélkül!
  • Ne írj alá semmit, legfeljebb azzal a megjegyzéssel, hogy "Jogfenntartással átvettem". (A rendes aláírás helyett ezt írd a dokumentumra, és ezt írd alá.)
  • Ha elkérnek tőled valamit amiért egyébként te vagy a felelős, kérj aláírt átvételi elismervényt az átvételről.
  • Ha vezetőtől olyan szóbeli utasítást kapsz, ami munkaviszonyodra vonatkozik, vagy aminek végrehajtása úgy érzed bajba sodorhat, kérd az utasítás írásba foglalását.

Ez az időszak arra is jó lehetőséget nyújt, hogy felidézd, és helyszínek, időpontok megadásával leírd mindazt, ami a munkahelyeden történt/történik veled, ami nagy segítség lesz majd akkor, mikor a közvetlen emlékek a történésekről már megfakultak a részleteket illetően. Ha olyan súlyos problémával szembesülsz, ami legjobb megoldása esetén is a munkaviszonyod megszűnésével fenyegethet, akkor érdemes ezen időszak alatt már azt is átgondolnod, hogy milyen lehetőségeid vannak arra, hogy alkalomadtán egy másik, remélhetőleg jobb munkahelyen vállalj munkát. Ha a probléma a munkahelynek csak egy alegységére korlátozódik, akkor gondold át, hogy megoldást jelentene-e számodra, ha a továbbiakban a munkahely egy másik egységében (másik osztályon, intézetben stb.) vállalnál munkát.

A jogsegélyszolgálatunk keretében szakszerű és megbízható tanácsot fogsz kapni a felmerült problémák kapcsán előtted álló lehetőségekről. Ennek alapján reális döntést hozhatsz arról, hogy hogyan kezeled a kialakult helyzetet. Akárhogy is alakul, a szakszervezet belépésedet követően egy segítő közösséget, és további szolgáltatásokat is nyújt számodra.

A problémák megoldódása után talán azt a szempontot is megfontolásra érdemesnek találod majd, hogy hosszabb távon szakszervezeti tagságoddal és a havonta fizetett tagsági díjjal a közösséget, és annak további segítségre szoruló tagjait is támogatod.