A szakszervezeti tag kötelességeiről

A TUDOSZ Alapszabályában az "V. A TAG JOGA ÉS KÖTELESSÉGE" fejezetben szerepelnek a tagok következő kötelességei.

2. A szakszervezeti tag kötelessége:

 • a) a szakszervezeti mozgalommal közösséget vállalni, szakszervezeti közösségét építeni, erősíteni, a szakszervezet jó hírnevét megőrizni;

  A szakszervezetbe történő belépéssel az első három kötelességnek máris megfeleltél, mert belépésed révén közösséget vállaltál a mozgalommal, valamint építetted és erősítetted (magaddal) a szakszervezetet. A szakszervezet jó hírnevét úgy tudod megőrizni, hogy például ha kritikát akarsz a szakszervezettel kapcsolatban megfogalmazni, akkor azt nem úgy teszed, hogy közösségi oldalakon szapulod a szakszervezetet, hanem a kritikát megírod az elnökségnek pl. E-mailben vagy ezen az oldalon, vagy felveted a problémát az alapszervezeted titkárának, vagy elmondod pl. küldöttként a TUDOSZ következő kongresszusán. Összességében ez a pont körülbelül annyit jelent számodra, hogy lehetőleg ne árts és ha teheted akkor segíts a szakszervezeti mozgalomnak a közösségi érdekérvényesítésben. Fontos, hogy ez a kötelesség nem jelenti azt, hogy valamiféle "aktivista" tevékenységet kell végezned: senki nem fogja év végén számonkérni rajtad, hogy miért nem győztél meg még két embert arról, hogy lépjen be a szakszervezetbe. Ettől függetlenül, ha érzel magadban energiát ahhoz, hogy részt vegyél a szakszervezeti munkában, akár csak időszakonként is, szakszervezeti tagként természetesen nyitva áll előtted az út.

 • b) az Alapszabály, és belső szabályzatok rendelkezéseit betartani;

  A szakszervezet az Alapszabályban és a kapcsolódó szabályzatokban (pl. Választási szabályzat) foglaltak szerint működik, az ezekben foglalt rendelkezések mindannyiunk részéről történő betartása segít bennünket abban, hogy a közösségi érdekérvényesítés feladatával összefüggő tevékenységet demokratikus úton és lehetőség szerint hatékonyan végezzük.

 • c) az Alapszabályban meghatározott tagdíjat rendszeresen fizetni;

  A szakszervezeti tagdíj a havi illetményed bruttó összegének 1%-a (kivéve az egyetemi/főiskolai hallgatókat és a jogfenntartó tagokat, lásd itt), ezt havi rendszerességgel kell átutalni a szakszervezet számlájára. Ezt megteheted önállóan, a szakszervezet számlájára havonta történő banki átutalással, vagy kérheted a munkahelyeden az összeg fizetésedből történő rendszeres automatikus levonását és átutalását. Bármelyiket is választod, a befizetett összeget levonhatod a (munkaviszonyból származó bérjövedelem révén képződött) adóalapodból, azaz nem kell utána személyi jövedelemadót fizetned (lásd az 1995. évi CXVII. törvény 27.§. (1) bek. a) pontját). (Az adóbevallás 1. sorában oly módon szerepel az éves bruttó bevételed, hogy "Munkaviszonyból származó bérjövedelem az érdekképviseleti tagdíj nélkül", a szakszervezeti tagdíj pedig nem más, mint érdekképviseleti tagdíj.) Amennyiben a munkahelyeden a szakszervezetnek alapszervezete is működik, akkor az alapszervezet a tagjai által befizetett tagdíjak maximum 50%-át közvetlenül saját tevékenységi körében is felhasználhatja, azaz a tagdíjként befizetett összeg egy részével közvetlenül a munkahelyeden is támogathatod a közösségi érdekérvényesítést és a kapcsolódó tevékenységeket.

 • d) a szakszervezet vagyona felett őrködni;

  Ez azt jelenti, hogy ha úgy adódik, hogy valamilyen viszonyba kerülsz a szakszervezeti vagyonnal, akkor azzal kapcsolatban legjobb tudásod szerint, felelősségteljesen jársz el. Ha például küldöttként veszel részt a szakszervezet egyik olyan kongresszusán, amin napirendi pont a költségvetés megtárgyalása és elfogadása, akkor ennek a pontnak is érdemi figyelmet szentelsz, és a szakszervezet érdekeit szem előtt tartva szavazol a kérdésről. Szóval ez a pont nem jelent olyasmit, hogy mondjuk egy páncélszekrény előtt kellene heti rendszerességgel strázsálnod egy órát.

 • e) a választott tisztségviselő, testület munkáját segíteni.

  Ha például a munkahelyeden az alapszervezeti titkár a szakszervezeti tagok részére szervez egy rövid megbeszélést valamely munkahelyi / munkaügyi / szakszervezeti témában, akkor lehetőség szerint menj el a megbeszélésre, vagy ha nem tudsz, akkor ezt írd meg neki, esetleg a témával kapcsolatos véleményeddel vagy álláspontoddal együtt. Ha az elnökség felmérést készít valamilyen releváns munkahelyi / munkaügyi / szakszervezeti kérdéskört illetően a szakszervezeti tagok körében, és kéri, hogy tölts ki azzal kapcsolatban egy kérdőívet, akkor ha teheted töltsd ki és küldd vissza. Ha küldött vagy egy kongresszuson, és felkérnek, hogy legyél a szavazatszámláló bizottság tagja, akkor legyél. Ilyen módokon segítheted például a választott tisztségviselők és testületek munkáját.